Co powinnaś wiedzieć o moczniku i jego używaniu?

Mocznik to wspaniała substancja znana od 1828 roku. Dzisiaj wykorzystuje się go w masowej skali do produkowania preparatów do pielęgnacji a także dermokosmetyków. Warto wiedzieć jednak, że mocznik w kosmetyce to nie wyłączna jego przydatność. Mocznik można zastosować samemu w domu do stworzenia swoich kosmetyków albo też podniesienia jakości tych, które oferowane są w sklepach.

Aby było to wykonalne potrzebne jest rzecz jasna kupienie mocznika. Niezbędne jest dopasowanie mocznika pod względem stężenia. Zwykle wybierany jest mocznik w stężeniu 2%. Mocznik w tym stężeniu działa w sposób regenerujący na skórę. Wyższe stężenie, to jest od 3 do 10% to gwarancja dobrego nawilżenia oraz zmiękczenia naskórka. Dolanie mocznika do swoich kosmetyków do ciała bądź włosów w dużym stopniu powiększy ich dobroczynne działanie. Znakomicie sprawdzi się jako uzupełnienie takich specyfików jak krem, szampon, maska do włosów czy balsam do ciała. W nielicznych sklepach, w jakich można zakupić mocznik udostępnione są ponadto gotowe receptury na stworzenie kosmetyków jednym słowem od podstaw. Mocznik jest wówczas jednym z dodatków. Przy jego pomocy można samodzielnie wyprodukować czy też ulepszyć takie preparaty jak krem nawilżający, tonik do regeneracji do twarzy albo nawet płyn po goleniu dla panów. Mocznik w kosmetyce ceniony jest od lat i nie wygląda na to, by popularność ta miała zmniejszać się, raczej przeciwnie, dzięki temu, iż jest dostępny do zakupienia bez trudności, coraz więcej z nas wprowadza go do swojej pielęgnacji. Jeśli nie zużyjemy mocznika w całości, trzeba pamiętać o jego specjalnym przechowywaniu, to jest utrzymywaniu go w temp. pokojowej i w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Więcej: pod tym linkiem

Dodaj komentarz